De warmtepomp uitzetten en weer op gas stoken
Hoge gasprijzen en energierekeningen, wie praat er tegenwoordig niet over? De overheid heeft een prijsplafond bedacht voor elektriciteit en gas, echter valt dit niet voor iedereen positief uit. De consumenten die hebben geïnvesteerd in een warmtepomp zijn hierin de dupe.
Voor de consumenten die hebben geïnvesteerd in een warmtepomp loont het in sommige gevallen zelfs om de warmtepomp uit te zetten. Lees hieronder meer over het prijsplafond bedacht door de overheid.
De gasprijs wordt dus gedrukt wat de warmtepomp eigenaren benadeeld, maar wat we niet moeten vergeten is de zeer gunstige salderingsregeling. Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is in dat geval erg gunstig. De woningeigenaren zonder warmtepomp en zonnepanelen betalen de dure kWh’s in de winter. In deze tijd met de hoge gasprijzen is jaarlijks salderen niet eerlijk.
Een prijsplafond voor elektriciteit en gas
Er is een prijsplafond voor elektriciteit en gas wat er voor moet zorgen dat het betaalbaar blijft voor consumenten. Vanaf 1 januari betalen huishoudens een jaar lang €1,45 per kubieke meter voor de eerste 1200 kuub gas. Voor elektriciteit is dat €0,40/kWh voor de eerste 2900 kWh.
Dit is voor de meeste consumenten positief nieuws, echter is dat niet voor consumenten die een warmtepomp hebben aangeschaft. Voor warmtepomp eigenaren is het nog goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te gaan stoken.
Goedkoper om de warmtepomp uit te zetten
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Wij vinden het een onbegrijpelijke keuze van het kabinet om vooral de gasprijs te drukken, maar de prijs voor stroom veel minder. Natuurlijk zijn we blij dat het plafond consumenten de winter door helpt, maar dit plan gaat regelrecht in tegen het beleid om consumenten te stimuleren van het gas af te gaan en over te schakelen op elektriciteit. Consumenten die fors hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp zijn hiervan de dupe. Voor hen is het straks goedkoper om de warmtepomp uit te zetten en weer op gas te stoken. Dat is niet uit te leggen.’