Geluid warmtepomp: tips om overlast te voorkomen
Praktische tips nodig over het geluid van een warmtepomp en om geluidsoverlast te voorkomen? Naast de vele voordelen van een warmtepomp heeft het ook een nadeel: het geluid. Een warmtepomp maakt dus geluid, maar kan je deze overlast ook voorkomen?
Hoeveel geluid een warmtepomp maakt ligt aan de soort warmtepomp, maar ook aan het merk/model. Hoe voorkom je nou geluidsoverlast van een warmtepomp? Hoeveel geluidsoverlast je ervaart van de buitenunit, ligt vooral aan de plaatsing van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd.
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
Maar hoeveel geluid in decibel maakt een warmtepomp nou precies? Een warmtepomp maakt ongeveer 50 dB(A) aan geluid. Overdag is dat niet zo storend door andere omgevingsgeluiden, maar in de nacht (als de wereld stil is) valt het geluid een stuk meer op.
De buitenunit van de warmtepomp maakt overigens meer geluid als hij harder moet werken om de woning warm te houden. In de winter zal de buitenunit dus meer geluid maken dan in de zomer. Het geluid van een warmtepomp kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Het geluid verschilt natuurlijk per merk/model, net als bij verschillende auto’s.
Zo voorkom je geluidsoverlast van de warmtepomp
Voorkom geluidsoverlast met de volgende tips. Onthoudt dat het geluid nooit helemaal zal verdwijnen, maar dat hoeft ook niet. Het reduceren van het geluid kan al een hele grote stap zijn. Hier een aantal tips om het lawaai zo laag mogelijk te houden:
Tips over de plaatsing van de warmtepomp
- Plaats de buitenunit van de warmtepomp bij voorkeur niet aan de muren van verblijfsruimten.
- Voorkom overlast en plaats de buitenunit op een rustige plek (dus niet naast een slaapkamerraam).
- Plaats de buitenunit niet dichtbij openslaande ramen en ventilatieroosters van verblijfsruimten.
- Plaats de buitenunit niet dichtbij de buren.
Lees onze andere blog en kom te weten waar je een warmtepomp het beste kan plaatsen:
Tips over de geluidsrichting
- Richt de buitenunit van de warmtepomp niet op terrassen of balkons.
- Zorg dat de ventilator wegblaast van gevoelige ruimtes en buren.
- Plaats planten of gras in de uitblaasrichting voor een dempende werking.
Tips over de installatie van de warmtepomp
- Gebruik voor de installatie van de buitenunit flexibele leidingen en (rubberen) trillingsdempers.
- Trillingsdempers onder de poten voorkomen contactgeluiden.
- Zorg voor een goede en stabiele ondergrond voor de warmtepomp.
Tips over het materiaal/apparaat
- Warmtepompen van A-merken maken minder lawaai dan de goedkopere Chinese varianten. Kies dus voor een warmtepomp die relatief stil is.
- Gebruik de nachtinstelling. Dan draait de warmtepomp ’s nachts op een lager vermogen en veroorzaakt het minder geluidsoverlast.
- Maak gebruik van een omkasting voor warmtepompen om het geluid te reduceren. Deze geluidswerende kast kan het geluid drastisch dempen.
- Blijf in gesprek met de installateur of adviseur. Die zouden moeten weten wat de beste plaatsing is met oog op geluid.
Hoeveel geluid mag een warmtepomp maken?
Per 1 april 2021 worden nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen en airco’s die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB(A) geluid veroorzaken bij de buren. Met deze landelijke geluidsnorm worden buren beter beschermd tegen geluid van warmtepompen en wordt de ontwikkeling van stillere warmtepompen bevorderd. (Bron: RVO.nl)
Wij hadden bij ons huis erg hinder van overlast van de buitenunit en door de omkasting is het geluid enorm afgenomen!