Hybride warmtepomp erg schaars en lange wachttijden
Vanwege de hoge gasprijzen overwegen steeds meer mensen om een warmtepomp te kopen. Het probleem is alleen dat ze erg schaars zijn en er zijn lange wachttijden. De stormloop op hybride warmtepompen leidt tot veel teleurstelling en frustratie.
Als je van plan bent een hybride warmtepomp aan te schaffen zul je ongetwijfeld ook last hebben van de lange wachttijden en de schaarste op de warmtepomp. De fabrikanten kunnen niet aan de vraag voldoen en hebben tijd nodig om de productielijnen op te zetten en de schaarse onderdelen in te kopen. De warmtepompen zijn dus erg schaars en amper te verkrijgen.
Voor het plaatsen van een hybride wartempomp zijn de wachttijden opgelopen tot maanden.
Sinds dit jaar is er fors meer subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, waardoor de investering binnen afzienbare tijd weer is terugverdiend. Zo’n 30 procent van de kosten wordt teruggeven door de overheid. Door de hoge gasprijs wordt deze terugverdientijd alleen maar korter. En als je zonnepanelen hebt wordt stoken via een warmtepomp nog voordeliger.
De aanvragen voor warmtepompen blijven stijgen
Veel installatiebedrijven zien het aantal aanvragen voor warmtepompen en zonnepanelen verder toenemen. De verschillen zijn groot tussen de gemeenten, maar ook de werkzaamheden. Dat betekent dat bepaalde installatiebedrijven al minstens een half jaar vol zitten met aanvragen, dat terwijl andere installatiebedrijven tot het einde van 2022 al vol zitten met aanvragen voor het verduurzamen. Dat maakt in ieder geval duidelijk dat er werk genoeg is voor installateurs in Nederland.
Het grootste probleem is echter het personeelstekort. Installatiebedrijven zijn genoodzaakt projecten verder uit te stellen of zelfs af te zeggen vanwege de schaarste en het tekort aan personeel.
Wat is de wachttijd voor warmtepompen?
Schaarste, een tekort aan technische vakmannen en chiptekorten. De lange wachttijd heeft te maken met de schaarse onderdelen van de warmtepomp en de lange wachttijden van een monteur. Consumenten moeten momenteel maanden wachten voor ze een installateur over de vloer kunnen krijgen die een offerte kan opstellen. Daarna gaan er zeker nog maanden overheen tot een warmtepomp leverbaar is.
De prijzen voor het plaatsen van een warmtepomp stijgt
Door de vele aanvragen en het personeelstekort stijgen de prijzen voor het plaatsen van een warmtepomp. De werkdruk neemt toe en de marges die op werkzaamheden worden gevraagd schieten omhoog. De lonen van installatiemonteurs en elektromonteurs zijn ook gestegen. Daarom wordt het voor klanten een steeds duurdere kwestie om te verduurzamen.
Een elektrische warmtepomp ombouwen tot hybride
De schaarste lijkt bij de all-electric warmtepompen wat minder te zijn. Dat leidt tot creativiteit. Somme installateurs bouwen zelfs elektrische warmtepompen om naar hybride. Het grote voordeel hiervan is dat de klant straks relatief eenvoudig door kan stappen naar volledig elektrische verwarming.
Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp?
Ik lees overal hoe een hybridewarmtepomp werkt, maar ik zou liever horen welke installateur(in het noorden) mij een dergelijke installatie kan leveren over ca. 5 maanden.
Het liefste een Remeha elga ace 4 of 6 kw