Hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 verplicht bij vervanging cv-ketel
De hybride warmtepomp wordt het nieuwe normaal voor het verwarmen van woningen. Woningeigenaren zijn vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van een cv-ketel een hybride warmtepomp aan te schaffen.
Dat maakt het kabinet dinsdag bekend. Vanaf dat jaar moeten woningeigenaren daarmee bij het vervangen van hun cv-ketel verplicht overstappen op een duurzamer alternatief.
Op termijn overstappen op duurzaam verwarmen
De overheid wil er met dit besluit voor zorgen dat op termijn woningeigenaren overstappen op duurzame manieren om hun woning te verwarmen. Met een hybride warmtepomp wordt het gasverbruik drastisch vermindert. Een hybride warmtepomp is overigens ook de meest logische stap, aangezien je voor een elektrische warmtepomp een goed geïsoleerd huis nodig hebt. Daarnaast is een elektrische warmtepomp volledig elektrisch en is de hybride een combinatie tussen elektrische en gas.
De overheid noemt bewust een jaartal om voornamelijk leveranciers, installateurs en woningeigenaren duidelijkheid te bieden. Minister Jetten voor Klimaat en Energie zegt dat een warmtepomp niet alleen een forse gasbesparing oplevert, “maar ook nog goed is voor de energierekening en het klimaat”. Hij wil de komende jaren samenwerken met fabrikanten en installateurs om meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te schalen.
In het regeerakkoord wordt vrijblijvender over de warmtepomp gesproken. Er staat dat die voor de meeste woningen “een goede warmteoplossing” biedt en dat de pomp op den duur de norm moet worden. Maar nu is dat voornemen dus concreet gemaakt. De overheid verstrekt subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. Daar wordt tot en met 2030 150 miljoen euro voor uitgetrokken.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de CV-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de CV-ketel springt bij als het buiten heel koud is. Een hybride warmtepomp is al geschikt bij een matig geïsoleerd huis.
In huis komt in de buurt van de CV-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen, ook wordt er een buiteunit geplaatst wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.
Realisatie afhankelijk van kosten en genoeg personeel
Veel installatiebedrijven zien het aantal aanvragen voor warmtepompen en zonnepanelen verder toenemen. De verschillen zijn groot tussen de gemeenten, maar ook de werkzaamheden. Dat betekent dat bepaalde installatiebedrijven al minstens een half jaar vol zitten met aanvragen, dat terwijl andere installatiebedrijven tot het einde van 2022 al vol zitten met aanvragen voor het verduurzamen. Dat maakt in ieder geval duidelijk dat er werk genoeg is voor installateurs in Nederland.
Het grootste probleem is echter het personeelstekort. Installatiebedrijven zijn genoodzaakt projecten verder uit te stellen of zelfs af te zeggen vanwege de schaarste en het tekort aan personeel.
Door de vele aanvragen en het personeelstekort stijgen de prijzen voor het plaatsen van een warmtepomp. De werkdruk neemt toe en de marges die op werkzaamheden worden gevraagd schieten omhoog. De lonen van installatiemonteurs en elektromonteurs zijn ook gestegen. Daarom wordt het voor klanten een steeds duurdere kwestie om te verduurzamen.
Uitzondering voor sommige huizen
Volgens minister De Jonge van Volkshuisvesting zijn er wel uitzonderingsmogelijkheden. Woningen die niet geschikt zijn of woningen die op korte termijn worden aangesloten op een alternatief voor aardgas kunnen een uitzondering krijgen.