Komt er een houtkachel verbod en hoe zit het met de eisen en regels?
Je huis duurzaam verwarmen met een warmtepomp in combinatie met een houtkachel? Maar hoe zit het met de eisen en regels? Komt er een houtkachel verbod?
Tegenwoordig gaan steeds meer mensen verduurzamen wat goed is voor het milieu én de portemonnee, maar een houtkachel of haard wordt daarin niet gezien als milieuvriendelijk. Is dit terecht?
Is een houtkachel slecht voor het milieu?
Het stoken met een houtkachel is een duurzame manier van verwarmen. Houtkachels verwarmen jouw huis namelijk milieuneutraal. Dat komt omdat hout een natuurlijke brandstof is die door het duurzaam aanplanten van bossen weer aangevuld wordt. Houtkachels dragen hoe dan ook bij aan luchtvervuiling, wel gaat het om de soort vervuiling die uit een houtkachel komt. Dat zijn onder andere de onverbrande gassen, zoals kleine roetdeeltjes.
Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. En dat blijkt slecht te zijn voor de gezondheid van mensen in de omgeving. Als je brandstoffen niet volledig verbrandt, komen er kankerverwekkende stoffen vrij. Die kunnen zich binden aan roetdeeltjes.
Is of komt er een houtkachel verbod?
In veel steden zijn ze bezig met maatregelen en het verbieden van een houtkachel, veel mensen zien het als overlast en hebben er last van in de omgeving. Er is nog geen algemeen houtkachel verbod, maar je ziet wel steeds meer tegenreactie. Langzamherhand krijgt de houtkachel een slechtere naam en vinden mensen het niet passen bij duurzaam verwarmen.
Ecodesign2020: Strengere eisen houtkachels en haarden
Vanaf 2022 zouden er al strengere regels voor houtkachels gaan gelden, het zogenoemde EcoDesign 2022. Deze regels zijn vervroegd naar voren gekomen en zijn al sinds 2020 van kracht. Per 1 januari 2020 mogen er alleen nog houtkachels worden verkocht die aan de nieuwe normen voldoen, zo moeten alle nieuwe houtkachels een minimale rendement hebben van 75%.
Het EcoDesign 2020 is een Europees initiatief om de uitstoot van kachels te verminderen en om ervoor te zorgen dat mensen met een houtkachel weten hoe en wanneer je het beste kunt stoken. Zo mogen de kachels ook maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Nieuwe houtkachels die vanaf 2020 niet voldoen aan deze normen, mogen dan niet meer verkocht worden.
Drie belangrijke punten om juist te stoken
Zie hieronder de drie belangrijke punten om juist te stoken:
- Stoken bij juist weer:
Rook blijft langer hangen bij een slechte luchtkwaliteit of bij ongunstige weersomstandigheden, zoals windstilte en mist. Het is in die gevallen dus beter om niet te stoken. Op de site van Stookwijzer kun je zien of je in jouw omgeving zonder zorgen kunt stoken. Je kunt je ook aanmelden voor het stookalert van het RIVM, waarmee je een melding krijgt als de luchtkwaliteit en de weersomstandigheden slecht zijn. - Stoken met juist hout:
De uitstoot wordt ook flink verminderd door alleen te stoken met schoon, onbewerkt, droog hout met een keurmerk. Stoken met papier en karton is juist weer extra schadelijk. Op de site van Milieucentraal lees meer over met welk materiaal je het best kunt stoken. - Stoken op de juiste manier:
Het kan flink helpen om je kachel met de zogenaamde ‘Zwitserse methode’ aan te steken. Ook het vuurtje op de juiste manier laten doven vermindert de nadelige effecten. Gebruik hiervoor de tips van Milieucentraal.
Bron: Radar
Een houtkachel combineren met een warmtepomp
Het wordt kouder en de gasprijzen die stijgen, voor veel mensen een reden om de houtkachel of haard gezellig aan te steken. Maar gaat een houtkachel of haard samen met een warmtepomp? Ja, het is mogelijk om een houtkachel of haard te combineren met een warmtepomp. Het combineren kan zowel in bestaande als in nieuwbouwwoningen.
Zo geniet je van twee verschillende verwarmingsbronnen, een lokale warmtebron én van een constante verwarmingsbron.
Ik zelf zware Overlast van een houtkachel de stangk is niet te harde je krijgt koppijn van
En ben ik al vierjaar bezig mee geweest met de gemeente heerhugowaard Maar die doet
er niks maar wel een vergunning uit geven en en kabels moesten er wel af van de pijp het is geen gezicht aan de buitenkant en lekker door branden als ik er straks niet meer ben door viese rook dan is het hun schuld van de gemeente heerhugowaard, het moet verbonden worden nu liever dan morgen
Je wordt toch niet zeerjus genomen te wijneg
Mag om uit te voeren.
Neejohman die houtenkaggels die zein harstkikken ook voor je longen Want je ken nie gwoon haast meer Lucht happen lijkt net dat je dood gaat ik ben al wel 6 x doodgegaan En ik leef gelukig nog steeds net beetje maar ga zo niet meer zo lagn duren want ik voel weer een keer doodgaan ik.