Norm hybride warmtepomp vervalt, maar populariteit groeit!
De norm voor huiseigenaren om verplicht een hybride warmtepomp te installeren vervalt. Dit betekent dat huiseigenaren niet langer hoeven te voldoen aan deze minimale eis voor verduurzaming.
Het huidige kabinet trekt de stekker uit het project. Ondanks deze wijziging is de populariteit van warmtepompen onverminderd groot. Steeds meer huiseigenaren, zowel in nieuwbouw als bestaande woningen, kiezen er bewust voor om over te stappen op deze duurzame verwarmingsoptie.
Warmtepomp verplicht
Huiseigenaren waren verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. De nieuwe regering wil de voorgenomen rendementseis voor verwarmingsinstallaties terugdraaien. Dit betekent dat huishoudens die hun cv-ketel vervangen vanaf 2026 niet verplicht worden om minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen.
Waarom blijft de warmtepomp populair?
De voordelen van een warmtepomp zijn talrijk. Zo is deze techniek:
- Duurzaamheid: Kopers zijn steeds meer op zoek naar duurzame woningen. Een warmtepomp draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot en een energiezuinig huis, wat een groot pluspunt is.
- Lagere stookkosten: Warmtepompen zijn energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen, wat betekent dat de nieuwe bewoners geld besparen op hun stookkosten.
- Comfort: Warmtepompen zorgen voor een comfortabele en constante warmteverdeling in de woning.
- Toekomstbestendig: De overheid stimuleert de verduurzaming van woningen. Met een warmtepomp ben je alvast klaar voor de toekomst.
Welke warmtepomp past bij mij?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest geschikte warmtepomp voor jouw woning hangt af van diverse factoren, zoals de isolatiewaarde van jouw woning, het beschikbare budget en jouw persoonlijke voorkeuren. Laat je goed adviseren door een erkend installateur om de juiste keuze te maken.
De verschillende soorten warmtepompen
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:
- Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel een volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
- Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
- Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
- De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.
Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.
Conclusie:
De norm voor hybride warmtepompen in nieuwbouwwoningen vervalt, maar de populariteit van warmtepompen blijft groeien. Dit komt door de vele voordelen die deze duurzame techniek biedt. Overweeg je om jouw woning te verduurzamen? Dan is een warmtepomp zeker een interessante optie!