Subsidies warmtepomp
Subsidies voor een warmtepomp of andere duurzame oplossingen. Je kunt een subsidie ontvangen bij het kopen van een warmtepomp. De hoogte van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) subsidie is afhankelijk van de soort warmtepomp en het vermogen.
De huidige subsidies maakt het aantrekkelijker om te verduurzamen en om een warmtepomp aan te schaffen, maar onthoudt dat de subsidies per jaar kunnen verschillen. Lees onze laatste blogs over subsidies om te weten welke subsidies er zijn voor dit jaar.
De overheid is erg aan het stimuleren om te verduurzamen d.m.v. subsidies, lees onze laatste blogs over de subsidies om te weten welke subsidies er zijn voor dit jaar.
Daarnaast is er ook een subsidie voor zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als voor zakelijke gebruikers.
Subsidie op investering van een warmtepomp (ISDE)
Wanneer je er voor kiest om een warmtepomp te kopen is het altijd interessant om te kijken of er subsidies zijn.
Op het moment van schrijven is het mogelijk om een subsidie te ontvangen tussen de €500 en €2.500. Door het aanvragen van de mogelijke subsidies is het mogelijk om er voor te zorgen dat jouw investering in een warmtepomp een behoorlijk stuk voordeliger uitvalt en dat is altijd mooi meegenomen. Het is wel verstandig om de actuele subsidies goed te bekijken voordat je een warmtepomp aanschaft.
Al vanaf 2016 biedt de overheid een subsidie aan op warmtepompen, genaamd de ISDE-subsidie. De hoogte van deze subsidie hangt af van de soort warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. Voor de zuinigste warmtepompen (met A+ label of beter) krijg je extra subsidie.
Benieuwd hoeveel subsidie je krijgt voor een warmtepomp? Op deze pagina vind je de subsidiebedragen en voorwaarden voor de ISDE-subsidie:
Aanvullende subsidie per gemeente
Bepaalde gemeenten en provincies geven nog aanvullende subsidie. Wil je weten of in jouw gemeente of provincie nog aanvullende subsidie beschikbaar is voor warmtepompen, check de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal en RVO op:
Voor welke warmtepompen geldt deze subsidie?
Een warmtepomp komt in aanmerking voor de ISDE als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
- Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, een grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
- Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
- Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, een productkaart en technische documentatie.
- De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.
Voorwaarden voor de aanschaf en installatie
Bekijk alle actuele voorwaarden op de website van de RVO.nl. De volgende voorwaarden zijn voor particuliere aanschaf:
- U heeft het apparaat nieuw aangeschaft. U heeft een bewijs van aanschaf en een betaalbewijs.
- U heeft een bewijs dat een deskundige installateur het apparaat heeft geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn van de installateur of de aannemer.
- Het apparaat is uw eigendom.
- Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd.
- U verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing over uw subsidie.
- U heeft het apparaat na 1 januari 2016 aangeschaft. Met de aanschafdatum bedoelen wij de datum waarop de koopovereenkomst is gesloten en niet de datum van de betaling.
Waarom deze subsidie?
De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund.
Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt.