Praktische tips om jouw huis te verduurzamen
Tips nodig om je huis te verduurzamen? Ben je van plan om jouw woning te verduurzamen? Verwarm je huis duurzaam én eventueel zelfs zonder aardgas met een warmtepomp. Je huis stijgt ook in waarde en je bespaart op je energierekening.
Je huis verduurzamen is geen eenvoudige opgave. Zeker wat oudere woningen zijn dringend toe aan verduuzarming. Ze zijn meestal niet of beperkt geïsoleerd en vrijwel altijd afhankelijk van gas voor hun verwarming. Maar hoe kun je je huis eigenlijk duurzamer maken? En zijn er ook tips om dat sneller, beter of goedkoper te kunnen realiseren?
Begin met het isoleren van jouw woning
Door je huis goed te isoleren kun je veel energie besparen. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte beter vast. Heb je een wat oudere woning, dan kun je met enkele goedkope maatregelen al snel heel veel geld besparen. Maar ook in nieuwere woningen zijn nog veel mogelijkheden om te besparen, die je snel terugverdient.
Wanneer je je woning duurzaam wilt verwarmen is het van belang eerst de isolatie goed op orde te hebben.
Kies het juiste type warmtepomp
In Nederland zijn er verschillende warmtepomp soorten beschikbaar om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke situatie is weer verschillend en vraagt om een andere soort.
Een warmtepomp onttrekt dus warmte uit natuurlijke warmtebronnen, zoals de lucht, bodem of het grondwater. Maar welke warmtepomp soorten zijn er? Steeds meer huizen in Nederland hebben een warmtepomp en die aantallen stijgen nog steeds.
Houd rekening met ruimtebeslag warmtepomp
In de meeste gevallen wordt er naast de CV-ketel de warmtepomp geplaatst, in de meeste gevallen zijn de warmtepompen groter dan een CV-ketel. Daar komt nog bij dat de standalone warmtepompen ook een boilervat nodig hebben voor warm water.
Met name in kleine woningen kan dit voor problemen zorgen. Bij lucht warmtepompen en hybride warmtepompen is bovendien een buitenunit nodig. Daar moet ruimte voor zijn.
Bekijk of er subsidies zijn voor jouw plan
Vaak zijn het de kosten van verduurzaming een struikelblok. Het is best duur om je woning te laten isoleren of om een andere warmtepomp aan te schaffen. Gelukkig biedt de overheid subsidiemogelijkheden. Zo kun je sinds kort weer subsidie krijgen wanneer je je woning isoleert. Verder kun je ook subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een warmtepomp, biomassaketel of andere duurzame verwarmingsbron.
Je luchtbron warmtepomp op een slimme plek plaatsen
Ben je van plan om een warmtepomp aan te schaffen met een luchtbron? Dan is er in de meeste gevallen een buitenunit nodig. Waar de buitenunit geplaatst wordt maakt niet uit voor de warmtepomp. De enige vereiste is dat er een goede invoer is van buitenlucht.
Voor jou kan het wel uitmaken waar je hem plaatst als je denkt aan geluidsoverlast. Plaats hem buiten op een slimme plek, zodat je er zo min mogelijk last van hebt.