Bekijk onze veelgestelde vragen
Op deze pagina proberen we de meest gestelde vragen te beantwoorden. Als jouw vraag er niet tussen staat kan je altijd nog proberen te zoeken via de website.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit doet hij heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt hij 2 tot 5 kWh warmte.
Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren, hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik dus wel toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Goed voor het milieu.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof. De werking van alle verschillende warmtepompen berust op dezelfde natuurkundige principes, het is alleen de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt, die per type pomp verschilt.
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Er zitten veel voordelen aan een warmtepomp. Een warmtepomp is toekomstproof, de overheid wilt van aardgas af. Daarnaast is het een besparing op de energie, je woning wordt meer waard, je hebt minder CO2-uitstoot, weinig onderhoud en een constante temperatuur in huis.
Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?
Een aantal nadelen op een rijtje: goede isolatie in de woning is cruciaal, de aanschaf is een flinke investering, soms zijn er radiatoren vereist en er moest voldoende ruimte zijn. Zeker ook niet onbelangrijk is de geluidsoverlast, dit is alleen wanneer je een buitenunit hebt.
Hoeveel kost een warmtepomp?
Er zijn veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs. Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Klik hier voor meer informatie over de kosten.
Welke soorten warmtepompen bestaan er?
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp, elektrische warmtepomp, aardwarmtepomp, lucht/water, water/water en de lucht/lucht warmtepomp.
Wanneer moet ik kiezen voor een elektrische warmtepomp?
Een elektrische warmtepomp is enkel bij goed geïsoleerde woningen rendabel. Een ervaren vakman ziet dit meteen en weet je te vertellen of een elektrische warmtepomp rendabel is. Soms is een alternatief zoals een hybride warmtepomp immers voordeliger.
Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?
De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp. Klik hier voor meer informatie.
Waar moet ik de warmtepomp plaatsen?
De plaatsing van een warmtepomp maakt niet heel veel uit, in veel gevallen is dit afhankelijk van de mogelijkheden en bereidheid tot het leggen van leidingen. In de nieuwbouw heb je hier meestal geen keuze, ga je zelf aan de slag dan wel. De warmtepomp op het dak plaatsen wordt steeds populairder, maar de vraag is wel hoelang dat blijft. De techniek staat niet stil, het zal niet lang meer duren voordat de buitenunit uit het straatbeeld is verdwenen.
Welk merk warmtepomp kiezen?
Het is van groot belang welk merk warmtepomp je aanschaft, de ene warmtepomp is de andere niet. Elk merk scoort weer goed op hun eigen vlak. Een belangrijke rol hierin is bijvoorbeeld het geluid. De ene warmtepomp is een stuk stiller dan de andere en een paar decibel verschil is flink, want geluid verdubbelt bij elke 3 decibel extra.
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
Hoe luid is een warmtepomp? Een warmtepomp maakt ongeveer 50 dB(A) aan geluid. De buitenunit van de warmtepomp maakt overigens meer geluid als hij harder moet werken om de woning warm te houden. Het geluid van een wartempomp kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Het geluid verschilt natuurlijk per merk/model. Klik hier voor meer informatie.
Kan je een warmtepomp combineren met andere duurzame oplossingen?
Ja zeker! Je kan een warmtepomp combineren met verschillende duurzame oplossingen die vaak prima samengaan. Hoe kun je een warmtepomp combineren met een cv-ketel, zonnepanelen of een zonneboiler?
Kan mijn warmtepomp aangesloten worden op mijn cv-ketel?
Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp. Klik hier voor meer informatie.