Versnelde productie hybride warmtepompen in Nederland
Fabrikanten van warmtepompen schroeven de productie fors omhoog. In 2023 moet de productie van de warmtepompen 100.000 extra toestellen op de markt brengen. Deze versnelde productie gaat ervoor zorgen dat er meer aanbod komt voor de grote vraag naar warmtepompen.
De opschaling van de productie is nodig om aan de grote vraag naar hybride warmtepompen te voldoen.
Productie van warmtepomp schiet omhoog
Met de afspraak van de fabrikanten en de overheid dat ze volgend jaar dus 100.000 toestellen in Nederland gaan produceren lijkt dit te gaan lukken. De hybride warmtepomp is de nieuwe standaard vanaf 2026 en met de stijgende gasprijzen en energierekening wordt de warmtepomp steeds populairder.
Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026
Minister De Jonge: ‘De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt als de cv-ketel aan vervanging toe is. Samen met installateurs en leveranciers wil het kabinet een omslag maken. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een alternatief voor aardgas wordt aangesloten, is er uiteraard een uitzonderingsmogelijkheid.’
Kabinet trekt samen op met installateurs en fabrikanten
Het kabinet trekt hierin samen op met de installatiebranche en de fabrikanten. Techniek Nederland zet alles op alles om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtepompmonteurs zijn. Door te zorgen dat er straks in iedere regio een opleidingslocatie is waar monteurs zich kunnen laten bijscholen en door het ontwikkelen van specifieke opleidingen voor zij-instromers. Techniek Nederland gaat monteurs ondersteunen door tools die bijvoorbeeld laten zien welke woningen geschikt zijn voor (hybride) warmtepompen.
Woningeigenaren worden geholpen doordat er kwaliteitseisen gesteld gaan worden aan producten, installaties en vakmanschap. Fabrikanten investeren in een forse opschaling van de productie, onder andere door op korte termijn 3 extra productielocaties in Nederland te openen. Daarnaast komen er meer trainingsfaciliteiten voor monteurs. Hybride warmtepompen worden eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en uniformer. Dit zorgt voor goedkopere apparaten die veel makkelijker te installeren zijn.
Gaan de prijzen stijgen?
De grote vraag over de opschaling van de productie is wat het met de prijs gaat doen. Onlangs de belofte van de fabrikanten vorig jaar zegt het merendeel van de fabrikanten dat de prijzen niet gaan dalen, vooral vanwege prijsstijgingen van onderdelen. Eventuele winst moet vooral gehaald worden uit de kortere installatietijd.