Een warmtepomp aansluiten op je bestaande cv-ketel: is dit mogelijk?
Je wilt graag duurzaam verwarmen, maar jouw huidige cv-ketel is nog vrij jong en werkt nog naar behoren. Een situatie waar veel woningeigenaren tegen aanlopen. Hiervoor is een goede oplossing: jouw warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.
Met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, kan je helemaal van het gas af en is een cv-ketel overbodig. Bij de meeste woningeigenaren is dit een zeer grote stap en zijn er eerst andere stappen vereist zoals het isoleren van de woning. Echter is bij een hybride warmtepomp de cv-ketel wel vereist en kan je de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.
Warmtepomp combineren met een cv-ketel
Een warmtepomp kan worden aangesloten op een cv-ketel in een hybride systeem, waarbij beide systemen samenwerken. De warmtepomp neemt het grootste deel van de verwarming voor zijn rekening, terwijl de cv-ketel bijspringt op koudere dagen of voor het verwarmen van water.
Dit vereist een speciale regeling die de twee systemen optimaal laat samenwerken. Het is belangrijk dat de installatie goed wordt afgestemd om maximale efficiëntie te bereiken en energiekosten te verlagen.
Goedkope manier om gasverbruik te verminderen
Je kan een hybride warmtepomp dus combineren met een al bestaande cv-ketel, dit is een ingreep om op korte termijn het energie- en gasverbruik enorm te verlagen. Daarnaast is het ook een van de goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen.
Met behulp van de hybride warmtepomp, wordt de cv-ketel alleen nog maar ingeschakeld bij extreem koude winterdagen en het verwarmen van het leidingwater. Hierdoor bespaar je veel gas en heb je een back-up voor situaties waarin de hybride warmtepomp niet genoeg verwarmend vermogen heeft.
De hybride warmtepomp wordt vaak fysiek naast de cv-ketel geïnstalleerd wat ongeveer een dag kost aan tijd.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is. Een hybride warmtepomp is al geschikt bij een matig geïsoleerd huis.
In je huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen. Ook is er een buitenunit nodig wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.
Hoe wordt een warmtepomp aangesloten op mijn cv-ketel?
Met een volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, kan je helemaal van het gas af en is een cv-ketel overbodig. Bij de meeste woningeigenaren is dit een zeer grote stap en zijn er eerst andere stappen vereist zoals het isoleren van de woning. Echter is bij een hybride warmtepomp de cv-ketel wel vereist en kan je de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel.
Kan mijn warmtepomp aangesloten worden op mijn cv-ketel?
Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.
Is mijn CV-ketel geschikt voor een warmtepomp?
De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij indien nodig. Daarom hoeft de woning ook maar matig geïsoleerd, en niet zeer goed, geïsoleerd te zijn.
Kan ik een warmtepomp aansluiten op iedere cv-ketel?
In tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, die niet in elke woning direct toe te passen is, is de installatie van een hybride warmtepomp wel vaak mogelijk. Er zijn een aantal eisen verplicht voor een hybride warmtepomp, zoals het isoleren van je woning. Daarnaast heb je ruimte nodig naast de cv-ketel voor de warmtepomp en ook buiten voor de buitenunit.
Maar hoe weet je of jouw cv-ketel nog goed is? Vaak wordt gedacht dat wanneer een cv-ketel de woning zonder problemen opwarmt, de cv-ketel nog goed is. Maar oudere cv-ketels verwarmen je woning op een onzuinige manier wat weer zorgt voor hoge energiekosten. Dus ook wanneer jouw cv-ketel nog goed werkt, maar erg oud is, kan het interessant zijn om deze te vervangen voor een energiezuinige cv-ketel, mogelijk in combinatie met een hybride warmtepomp.