Een warmtepomp kopen en laten installeren

Ben je van plan om een warmtepomp te kopen en te laten installeren? Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant.

Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs. De werking van de warmtepompen verschilt ook. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Er is een subsidie beschikbaar om de kosten van een warmtepomp te verlagen en de terugverdientijd te verkorten. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit doet hij heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt hij 2 tot 5 kWh warmte.

Een warmtepomp vervangt de ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. De pomp heeft stroom nodig om te functioneren, hierdoor neemt je elektriciteitsverbruik dus wel toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Goed voor het milieu.

Waar je op moet letten bij de installatie

Een warmtepomp bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder twee warmtewisselaars, een elektrische pomp, een compressor en een leidingensysteem gevuld met een speciale vloeistof. Uiteindelijk is het de compressor die zorgt voor de opwarming, omdat hij een gas samenperst waardoor de temperatuur in de compressor stijgt.

Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet. Daarnaast moet het systeem ook afgestemd worden op de andere installaties in de woning, zoals het ventilatiesysteem, een eventuele zonneboiler, een piekketel etc. Een installateur of fabrikant helpt je daarbij en houdt bij de installatie onder andere rekening met een goede afstemming tussen:

  • Een goede afstemming tussen de bron en warmtepomp. De bron moet warmte kunnen winnen die de warmtepomp nodig heeft. Een goede afstemming draagt bij aan een hoog rendement.
  • Een warmtepomp levert warm water voor de verwarming. Het afgiftesysteem in de woning, bijvoorbeeld de vloerverwarming of radiatoren, moet geschikt zijn voor de lagere temperaturen die door de warmtepomp worden geleverd. Als de warmtepomp ook warm tapwater maakt, is een warm waterboiler nodig.
  • Een goede balans tussen de warmtevraag van de woning en de warmtepomp? De woning moet goed geïsoleerd zijn, anders is het lastig voor de warmtepomp om aan de warmtevraag te voldoen (vergeet ook niet de ventilatie in de woning).

Welke soorten warmtepompen zijn er?

In Nederland zijn er verschillende soorten warmtepompen beschikbaar om jouw woning op een duurzame manier te verwarmen. Elke situatie is weer verschillend en vraagt om een andere soort.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:

  • Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel een volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
  • Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
  • Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
  • De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.

Waar moet ik een warmtepomp kopen?

Wanneer je weet welke warmtepomp je nodig hebt volgt de installatie. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Om de kwaliteit van de installatie te borgen heeft de overheid bepaald dat bij de installatie van warmtepompen in de meeste gevallen certificering vereist is. Voor warmtepompen die gebruikmaken van bodemenergie heeft de overheid nog aanvullende certificering vereist.

Bij bepaalde warmtepompen is certificering van de installateur overigens niet vereist. Ook kan het zo zijn dat een subsidieregeling een certificering als voorwaarde stelt. Raadpleeg hiervoor altijd de subsidieverstrekker.

Waar moet je opletten bij installatie van een warmtepomp en waar kan je een warmtepomp kopen?
Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning.

Waar moet ik de warmtepomp plaatsen?

De plaatsing van een warmtepomp maakt niet heel veel uit, in veel gevallen is dit afhankelijk van de mogelijkheden en bereidheid tot het leggen van leidingen. In de nieuwbouw heb je hier meestal geen keuze, ga je zelf aan de slag dan wel. De warmtepomp op het dak plaatsen wordt steeds populairder, maar de vraag is wel hoelang dat blijft. De techniek staat niet stil, het zal niet lang meer duren voordat de buitenunit uit het straatbeeld is verdwenen.

Maar waar moet je de warmtepomp plaatsen? Een veelgehoorde klacht over de warmtepomp is dat de unit er lelijk uit ziet en hij veel geluid maakt. Iets waar je niet direct aan denkt is de plaatsing van de warmtepomp, dat terwijl het een hele belangrijke factor is voor bijvoorbeeld het geluid van de warmtepomp.

De kosten van een warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp wilt gaan kopen wil je uiteraard weten wat de kosten hiervan zijn. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.

Het is verstandig om voor het aanschaffen van een warmtepomp goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.

Hoelang duurt de installatie?

De installatie van een hybride warmtepomp neemt ongeveer een halve tot hele dag in beslag. De installatie van een elektrische warmtepomp neemt over het algemeen wat langer in beslag, omdat naast de warmtepomp een warm waterboiler geplaatst moet worden.

Wanneer de warmtepomp gebruikmaakt van warmte uit de bodem of grondwater, is er vaak meer tijd nodig. Omdat de installatie voor een deel ondergronds geplaatst wordt, kun je een flinke ingreep rondom de woning verwachten. De installatie van een warmtepomp in de bodem als deze neemt al snel een aantal dagen in beslag. Voor het plaatsten van dit systeem moet vaak melding worden gemaakt bij de gemeente.

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar, dit is wel afhankelijk van de soort warmtepomp.

Gemiddeld werd er bij de lancering van de warmtepompen op de markt aangegeven dat ze over een terugverdientijd beschikken van tussen de 7 en 15 jaar. Door de jaren heen is er evenwel heel wat veranderd. Warmtepompen zijn iets voordeliger geworden, je kan er subsidies voor aanvragen en bovendien is de energieprijs ieder jaar opnieuw verder gestegen. Al deze verschillende invloeden zorgen er voor dat je veelal een aantal jaar van de terugverdientijd af kan halen.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
aardwarmtepomp bronboring
Wanneer kies je een aardwarmtepomp?

Ben je op zoek naar een duurzame en energiezuinige oplossing om jouw woning te verwarmen?...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
Grondwarmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, verwarmt je woning met aardwarmte

Een grondwarmtepomp, ook wel aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, verwarmt je woning met aardwarmte. Dit doet...

Lees verder
norm hybride warmtepomp vervalt maar populariteit groeit
Norm hybride warmtepomp vervalt, maar populariteit groeit!

De norm voor huiseigenaren om verplicht een hybride warmtepomp te installeren vervalt. Dit betekent dat...

Lees verder
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder