Warmtepomp populairder door de stijgende gasprijzen
De hybride- of elektrische warmtepomp is populairder dan ooit. Dit komt mede door de stijgende gasprijzen waardoor mensen opzoek zijn naar goedkopere alternatieven en het verlagen van het gasverbruik.
Het is een veelbesproken onderwerp: de als maar stijgende gasprijzen. De gasprijs breekt een record en blijft maar stijgen! Hoe kan dit en wat kan je eraan doen?
Waarom stijgen de gasprijzen zo hard?
De prijzen voor gas stijgen enorm de laatste jaren als gevolg van een aantal factoren. Sommige van die factoren zijn hardnekkiger dan anderen en hebben dus een grotere invloed op de prijs. Hieronder staan de grootste factoren:
- Omdat de wereldwijde economie sneller herstelde van de coronapandemie dan verwacht, is er veel vraag naar energie.
- De stijgende prijs van CO2-uitstootrechten.
- Een toenemende vraag naar gas en een gastekort, dit tekort komt o.a. door het verminderen van de gaswinning in Groningen en het beperkte aanbod van gas vanuit het buitenland.
- De koude temperaturen dreven de gasprijzen op, in combinatie met lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit het buitenland.
- De reden van de meest recente prijsstijging voor aardgas komt door een onzekere toevoer vanuit Rusland naar aanleiding van internationale spanningen.
Door de stijgende gasprijzen gaat de energierekening met honderden euro’s omhoog. Huishoudens met een variabel energiecontract of waarbij het contract binnenkort afloopt, hebben sneller te maken met de prijsstijgingen dan huishoudens met een vast energiecontract.
De vraag naar warmtepompen neemt flinkt toe
Wat is een warmtepomp precies? Een warmtepomp verwarmt je woning en zorgt voor warm water. Het haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Een hybride warmtepomp fungeert als het hulpje van de cv-ketel en wordt nabij de ketel geïnstalleerd. Het gasverbruik daalt met ongeveer twee derde! Hoe werkt een warmtepomp?
Uit een onderzoek onder 1750 leden van Vereniging Eigen Huis blijkt dat door de gestegen gasprijzen 20 procent van de woningeigenaren versneld gaat verduurzamen.
Mensen maken zich zorgen over de gasrekening. 40 procent overweegt een hybride warmtepomp, terwijl dat voor de energiecrisis nog 33 procent was. De warmtepomp is daarmee de populairste maatregel, gevolgd door zonnepanelen.
Hogere gasprijs bekort de terugverdientijd van de warmtepomp
Een warmtepomp is niet alleen sneller terug te verdienen dankzij de verhoogde subsidiebedragen, maar ook vanwege de hoge gasprijzen waar steeds meer mensen mee te maken krijgen.
Minder gas verbruiken door een hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. De installatie bestaat uit een binnendeel en/of buitendeel. De warmtepomp werkt op elektriciteit en zorgt grotendeels voor warmte in huis. Hiervoor haalt hij warmte uit de buitenlucht of binnenlucht (ventilatielucht). De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en springt bij als het buiten erg koud is.
Je kan de hybride warmtepomp aansluiten op een bestaande of een nieuwe cv-ketel. En deze installatie is ook geschikt voor woningen met matige isolatie en dubbelglas!
Volledig van het gas af door een elektrische warmtepomp
Wil je helemaal van het gas af? Dat kan met een elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric! Hij doet alles wat je CV-ketel ook doet: je woning verwarmen én warm water leveren.
Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met aardgas werkt.
Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water. Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie.
Duurzame energie opwekken met zonnepanelen
Door een warmtepomp zal jouw energieverbruik toenemen, maar die extra stroom die de warmtepomp verbruikt kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Heb je nog geen zonnepanelen en lijkt je dit wat? Dan is het een idee om de warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Daarnaast is het isoleren van je huis ook erg belangrijk.
Hoeveel gas bespaar je met een hybride warmtepomp?
Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld huishouden zo’n 1.500 kuub gas per jaar via de hr-ketel. Een hybride warmtepomp met een vermogen van 5kW halveert het gasverbruik naar schatting tot 750 kuub per jaar en gaat gepaard met een extra stroomverbruik van naar schatting 1.600 kWh per jaar.
Of dit voordelig is, hangt uiteraard af van de ontwikkeling van de gas- en stroomprijzen. Als je bijvoorbeeld rekent met een gasprijs van 2,20 euro per kuub inclusief belastingen, ben je met een gasverbruik van 1.500 kuub per jaar 3.300 euro kwijt aan een hr-ketel.
Reken je naast de gasprijs van 2,20 euro per kuub met een stroomprijs van 0,50 euro per kWh inclusief belastingen, dan ben je bij de overstap op de hybride warmtepomp nog maar 1.650 euro aan gas kwijt en 800 euro extra aan stroom, ofwel in totaal 2.450 euro. Je besparing is dan 850 euro per jaar.