Aardwarmtepomp: een duurzame optie om je woning te verwarmen of koelen

De aardwarmtepomp, ook wel een grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, is steeds populairder aan het worden. Niet zo gek, want ze zijn een duurzame en efficiënte manier om jouw woning te verwarmen en te koelen. Hij onttrekt bodemenergie uit de bodem (grond), dit wordt ook wel grondwarmte of bodemwarmte genoemd.

Een aardwarmtepomp, ook wel een geothermische warmtepomp of grondwarmtepomp genoemd, is een warmtepomp die warmte uit de bodem onttrekt en deze gebruikt om jouw woning te verwarmen of koelen.

De pomp haalt de warmte uit de grond via een collector. Deze collector bestaat uit buizen die in de grond worden aangebracht, deze geeft vervolgens warmte af aan de binnenunit. De binnenunit verwarmt vervolgens het water in jouw centrale verwarmingssysteem.

Het gebruik maken van aardwarmte of geothermie is iets compleet anders. Bij dit concept wordt er geen gebruik gemaakt van een warmtepomp. Bij aardwarmte is de bron die wordt geboord veel dieper, vanaf 1 kilometer en verder. Bij een grondgebonden warmtepomp, wordt er tot 150 meter diep geboord.

De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron (ook wel bodembron) d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron, ook wel gesloten systeem genoemd. De bron van een grondgebonden warmtepomp ligt op maximaal 150 meter diep. Voor aardwarmte moet je minimaal 500 meter boren.

Wat is een aardwarmtewarmtepomp?

Een aardwarmte pomp, ook wel een bodemwarmtepomp genoemd, is een apparaat dat warmte uit de bodem onttrekt en deze gebruikt om jouw woning te verwarmen. De pomp haalt de warmte uit de grond via een collector. Deze collector bestaat uit buizen die in de grond worden aangebracht. De warmte wordt vervolgens aan de binnenunit van de pomp afgegeven. De binnenunit verwarmt vervolgens het water in jouw centrale verwarmingssysteem.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van aardwarmte, komt er geen warmtepomp bij het proces. De aardwarmte is al voldoende qua temperatuur. Hierbij wordt veel dieper geboord, van 1 km tot meer.

De aardwarmtepomp haalt energie uit de grond
De aardwarmtepomp haalt bodemenergie uit de bodem.

De grond- of bodemwarmte wordt gecreëerd door de warmte van de zon. Aardwarmte of geothermie is warmte uit de kern van de aarde.

Hoe werkt een bronboring?

Een bronboring wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De boormachine wordt in de grond gebracht en er wordt een buis geboord. De diepte van de grondboring is afhankelijk van de bodemgesteldheid en de gewenste capaciteit van de warmtepomp.

De buis wordt gevuld met een vloeistof die warmte kan transporteren. De vloeistof wordt door de buis gepompt en neemt de warmte uit de grond op.

Voordelen van een aardwarmtepomp met bronboring

Aardwarmtepompen met bronboring (ofwel: grondboring) hebben een aantal voordelen ten opzichte van andere warmtepompen. Ze zijn:

  • Zeer efficiënt: de bodem is een constante bron van warmte, waardoor de grondgeboden warmtepomp zeer efficiënt kan werken.
  • Duurzaam: aardwarmte is een hernieuwbare energiebron.
  • Kostenbesparend: aardwarmtepompen kunnen jouw energierekening aanzienlijk verlagen.
  • Comfortabel: aardwarmtepompen kunnen zowel voor verwarming als voor koeling worden gebruikt.

Nadelen van een aardwarmtepomp met bronboring

Aardwarmtepompen met bronboring hebben ook een aantal nadelen. Ze zijn:

  • Hoge installatiekosten: de installatie van een bronboring is kostbaar.
  • Beperkte locatiemogelijkheden: een bronboring kan niet overal worden uitgevoerd.

Aardwarmtepomp werking

Hoe werkt een aardwarmtepomp? Een aardwarmte pomp werkt op basis van het principe van de warmtepomp. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte kan onttrekken aan een bron die kouder is dan de omgevingstemperatuur. In het geval van een grondgebonden warmtepomp is de bron de bodem (bodembron). Met een aardwarmtepomp, ook wel een bodemwarmtepomp genoemd, kan je volledig van het gas af.

De pomp haalt de warmte uit de grond via een collector. Deze collector bestaat uit buizen die in de grond worden aangebracht. De buizen zijn gevuld met een vloeistof die warmte kan transporteren. De vloeistof wordt door de buizen gepompt en neemt de warmte uit de grond op.

De warmte wordt vervolgens aan de binnenunit van de pomp afgegeven. De binnenunit verwarmt vervolgens het water in jouw centrale verwarmingssysteem.

Grondgebonden aardwarmtepomp grond boring
Op de foto zie je een bronboring/grondboring.

Grondgebonden warmtepomp

Een grondgebonden warmtepomp. Wanneer je geen ruimte hebt voor een buitenunit is het kiezen van een aardwarmtepomp een goede oplossing, daarnaast is het ook gewoon een mooie techniek. Er zitten zeker voordelen aan grondgebonden warmtepompen, zoals een beter rendement en vrij koelen.

Maar het aanleggen van deze bron is wel een hogere investering dan bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, waardoor de terugverdientijd lager is. Daarnaast is het in balans houden van de bron lastig. Het gebruiken van aardwarmte kost zeer weinig energie wanneer het eenmaal is aangelegd, alleen blijf je energie uit de aarde onttrekken net zoals je dat doet bij fossiele brandstoffen.

Een aardwarmtepomp, ook wel grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, heeft dus zeker genoeg voordelen.

Wanneer is een aardwarmtepomp een goede keuze?

Een aardwarmtepomp is een goede keuze als u:

  • Uw woning wilt verwarmen en koelen met een duurzame en efficiënte manier.
  • Uw energierekening wilt verlagen.
  • Comfortabel wilt wonen.

Wanneer is een aardwarmtepomp niet een goede keuze?

Een aardwarmtepomp is niet een goede keuze als u:

  • Een woning heeft met een kleine oppervlakte.
  • Een woning heeft met een slechte bodemgesteldheid.
  • Een woning heeft met een beperkte budget.

Grond gebonden warmtepomp soorten

Een grondwarmtepomp, ook wel grond gebonden warmtepomp, aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, zijn er in twee soorten:

  • Een brine-water warmtepomp die een gesloten circuit (gesloten systeem) heeft en de grond of een waterbron als warmtebron heeft.
  • Een water-water warmtepomp die een open circuit heeft en in alle gevallen een waterbron als bron heeft, al dan niet oppervlakte water.

In beide gevallen wordt er tot ongeveer 150 meter diep in de grond geboord.

Wat is het verschil tussen een luchtwarmtepomp en aardwarmtepomp?

De ingreep van een luchtwarmtepomp, ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd, is een stuk minder heftig dan de aardwarmtepomp. De luchtwarmtepomp is met name bij woningenbouw een effectievere oplossing en heeft aan de lucht een onuitputtelijke bron.

Een aardwarmtepomp is door de hogere aanschaf een stuk minder makkelijk terug te verdienen. De meerprijs van het aanleggen van een bron in de grond, kan ook op het dak gelegd worden in de vorm van zonnepanelen. In dat geval is het verwarmen en koelen gratis. Aan een aardwarmtepomp kleven risico’s zoals het in balans houden van de bron en bij storingen moet je mogelijk de grond in.

Bij grotere projecten kan een aardwarmtepomp beter passen, maar dat is sterk afhankelijk van factoren zoals isolatie, toepassing, afgiftesysteem, voorzieningen om de bron in balans te houden. Bekijk het verschil tussen een luchtwarmtepomp en aardwarmtepomp.

Warmtepompbron offerte aanvragen
Gratis een offerte in jouw mailbox?

Ben jij klaar om jouw woning duurzaam te verwarmen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en krijg direct goed inzicht in de kosten!

  • Gratis en op maat door echte specialisten
  • Snel en vrijblijvend een offerte in jouw regio
  • Ontvang een scherp geprijste offerte
Offerte aanvragen
Onze laatste nieuws & blogs
aardwarmtepomp bronboring
Wanneer kies je een aardwarmtepomp?

Ben je op zoek naar een duurzame en energiezuinige oplossing om jouw woning te verwarmen?...

Lees verder
Verduurzamen met een aardwarmtepomp
Grondwarmtepomp, ook wel aardwarmtepomp genoemd, verwarmt je woning met aardwarmte

Een grondwarmtepomp, ook wel aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd, verwarmt je woning met aardwarmte. Dit doet...

Lees verder
norm hybride warmtepomp vervalt maar populariteit groeit
Norm hybride warmtepomp vervalt, maar populariteit groeit!

De norm voor huiseigenaren om verplicht een hybride warmtepomp te installeren vervalt. Dit betekent dat...

Lees verder
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp: wat is het verschil?
Aardwarmtepomp, grondwarmtepomp of bodemwarmtepomp

Een aardwarmtepomp, grondwarmtepomp en bodemwarmtepomp zijn allemaal termen die worden gebruikt voor een warmtepomp die...

Lees verder
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023
Levertijden warmtepompen nemen af in 2023

De levertijden van warmtepompen nemen af in 2023. Dit is een positieve ontwikkeling, want het...

Lees verder
warmtepompbron header hoe werkt het
Hoe werkt een warmtepomp?

Benieuwd naar de werking van een warmtepomp? Wanneer je nadenkt over het aanschaffen van een...

Lees verder
wat is de cop waarde van een warmtepomp header
Het rendement van een warmtepomp: hoe efficiënt is een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp. De efficiëntie van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren,...

Lees verder
warmtepompbron hybride warmtepomp milieu
De opkomst van hybride warmtepompen: wat je moet weten

De toekomst van verwarming: hybride warmtepompen. De laatste tijd hoor je steeds meer over hybride...

Lees verder