Van het gas af met een volledig elektrische warmtepomp
Met een volledig elektrische warmtepomp kan je helemaal van het gas af. Een elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd, doet alles wat je cv-ketel ook doet: je woning verwarmen én warm water leveren.
Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig en dat maakt het een duurzaam alternatief naar gasloos wonen. Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem. De aanleg van een warmtepomp op lucht is minder ingrijpend en goedkoper dan van een warmtepomp met een bodembron.
De aanschaf van een elektrische warmtepomp is een grote stap naar gasloos wonen.
Wat is een volledig elektrische warmtepomp?
Een elektrische warmtepomp, ook wel bekend als all-electric, is zeer duurzaam omdat hij maar een beetje elektriciteit gebruikt bij zijn werking. Daarnaast is een elektrische warmtepomp volledig gasvrij ten opzichte van een hybride warmtepomp.
Deze warmtepomp onttrekt warmte uit natuurlijke warmtebronnen, zoals de lucht, bodem of het grondwater en maakt hier bruikbare warmte van. Naast de warmtepomp is er een boiler voor warm tapwater nodig, omdat de warmtepomp niet direct voldoende warm tapwater kan leveren.
Bij een elektrische warmtepomp moet een deel van de installatie buiten het huis worden geplaatst. De warmtepomp moet warmte uit de omgeving kunnen opnemen, deze warmtepomp neemt dus wel meer ruimte in beslag dan een ketel.
Kies je lucht of bodem als bron?
De vraag is nog wel welke warmtebron je moet kiezen bij een elektrische warmtepomp. Haal je de wramte uit de lucht of bodem? De aanleg van een warmtepomp op lucht is minder ingrijpend en goedkoper dan van een warmtepomp met de bodem als bron. Dat is ook gelijk het grote nadeel van een bodembron: hij is een stuk duurder.
In vergelijking met lucht als warmtebron heeft een warmtepomp met de bodem als bron grotere voordelen.
- Minder energieverbruik door een constantere temperatuur in de bodem.
- Een bodembron is niet zichtbaar en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
- Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen.
- Een bodembron gaat langer mee.
Een goed geïsoleerd huis is een voorwaarde
De belangrijkste voorwaarde voor een elektrische warmtepomp is een goed geïsoleerde woning. Je woning moet voorzien zijn van:
- Dak- en vloerisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Ramen met HR++ glas
Een elektrische warmtepomp werkt met een verwarmingstemperatuur van maximaal 45 tot 55 graden, waar een cv-ketel water van 60 tot 80 graden levert. Een slecht of matig geïsoleerde woning wordt met zo’n lage temperatuur niet warm genoeg. Controleer vooral of je ramen voorzien zijn van HR++ glas. Bij huizen van voor het jaar 2000 was dit nog niet de standaard. Dateert de bouw van je woning na 2000? Dan ben je verzekerd van de juiste isolatie voor een elektrische warmtepomp.
Je huis volledig duurzaam maken met zonnepanelen
Een warmtepomp heeft stroom nodig om te kunnen functioneren. Het gasverbruik neemt door de warmtepomp af, maar je elektriciteitsverbruik neemt toe. Door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen wek je jouw eigen groene stroom op. Met deze investering bespaar je gegarandeerd op jouw energierekening.
De meest zuinige energie die er bestaat is zonne-energie. Heb je dus zelf de mogelijkheid om stroom op te wekken? Dan maak je je woning nog duurzamer! Wanneer je zonnepanelen hebt, wekken deze de energie op die de warmtepomp nodig heeft om de woning te verwarmen.
Een elekrische warmtepomp laten plaatsen
Als vuistregel kan aangehouden worden dat een volledig elektrische warmtepomp bij de meeste eensgezinswoningen (vrijstaande, 2/1 kap, rijwoning) met energielabel B of hoger zonder grote problemen geplaatst kan worden. Houdt ook rekening met ruimtegebrek. Bij een woning met een lager energielabel kan het zijn dat het wellicht verstandiger is eerst te isoleren en lage temperatuur verwarming toe te passen.
Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.
Hoe groot is een elektrische warmtepomp?
Een volledige warmtepomp is net zo groot als een hoge koelkast, dat komt vooral door het grote voorraadvat voor warm water.
Wanneer moet ik kiezen voor een elektrische warmtepomp?
Een elektrische warmtepomp is enkel bij goed geïsoleerde woningen rendabel. Een ervaren vakman ziet dit meteen en weet je te vertellen of een elektrische warmtepomp rendabel is. Soms is een alternatief zoals een hybride warmtepomp immers voordeliger.
Is jouw huis in of na 2000 gebouwd?
Voor een volledige warmtepomp moet jouw huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd. Dateert de bouw van je woning na 2000? Dan ben je verzekerd van de juiste isolatie voor een elektrische warmtepomp.
Maakt de warmtepomp geluid?
Bij een elektrische warmtepomp met lucht als bron hoort een buiteunit, daar zit een ventilator is die geluid maakt. In de praktijk hoef je er niet veel van te merken, maar het kan een nadeel van dit soort warmtepomp zijn.
Als je de verwarming aan hebt draait de ventilator, maar ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en er een kast omheen te plaatsen.
Een volledige warmtepomp met een bodembron maakt nauwelijks geluid.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Hieronder staan de verschillende soorten warmtepompen op een rij:
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:
- Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel een volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
- Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
- Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
- De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.
Wat zijn de kosten van een elektrische warmtepomp?
Wat zijn nou precies de kosten van een warmtepomp? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.
Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.
Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.