Verminder je gasverbuik met een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp vermindert je gasverbruik en is een goede tussenstap naar volledig gasloos wonen. Deze warmtepomp is goed toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe woningen en werkt samen met je cv-ketel.
Bij een hybride warmtepomp zorgt het warmtepompdeel voor een groot deel van het jaar voor de benodigde verwarming en verbruikt in die tijd dus geen gas. Een warmtepomp is duurzaam omdat het (gratis) warmte uit de omgeving haalt, bij hybride warmtepompen is dat meestal de buitenlucht.
Uit onderzoek blijkt dat het het grootschalig toepassen van hybride warmtepompen zelfs één van de snelste en goedkoopste manieren is om het gasverbruik te verminderen.
Voor alleen de extreem koude dagen of het maken van warm tapwater wordt de ketel nog ingeschakeld. Een hybride warmtepomp is een goede tussenstap naar een volledig elektrisch huis en er zijn geen grote ingrepen nodig bij de installatie. Je kan met de aanschaf op een zeer korte termijn al een behoorlijke aardgasbesparing bereiken. Ook de jaarlijkse energierekening zal dus omlaag gaan. In de meeste gevallen wordt alleen de warmtepompgedeelte geïnstalleerd naast de bestaande cv-ketel.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en koppel je aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis en de cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is.
Heeft jouw woning overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan is deze warmtepomp geschikt voor jou!
In huis komt in de buurt van de cv-ketel een klein kastje met een warmtewisselaar te hangen, ook wordt er een buiteunit geplaatst wat lijkt op een airco. De buitenunit kun je op allerlei plekken plaatsen, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.
Een hybride warmtepomp kan al in een matig geïsoleerd huis
Ten opzichte van een elektrische warmtepomp vereist deze warmtepomp niet een goede geïsoleerde woning. Voor een hybride warmtepomp moet je woning matig geïsoleerd zijn. Denk aan gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en een matige vloer- en dakisolatie.
Betere isolatie is natuurlijk geen probleem: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd, dan kun je ook een elektrische warmtepomp overwegen. Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis, dan zou de warmtepomp minder vaak draaien en moet je cv-ketel op gas alsnog vaak bijschieten om je woning warm te krijgen.
In dat geval kan je het geld beter investeren in het isoleren van je huis, dat levert je meer voordeel in CO2-uitstoot en geld op.
Maakt de warmtepomp geluid?
Een hybride warmtepomp heeft dus in de meeste gevallen een luchtbron en dus een buitenunit. De ventilator van de buitenunit maakt geluid als hij draait en dat is alleen als je de verwarming aanhebt. In de meeste gevallen heb je de verwarming aan wanneer het buiten koud is en je de ramen toch dicht hebt.
De meeste huizen hebben geen hinder van de warmtepomp, daarnaast gaat ’s nachts de thermostaat ook 1 of 2 graden lager waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat. Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben.
Ook is het slim om na te denken over waar je de buitenunit plaatst. De meeste (hybride) warmtepompen beschikken over een binnen- en buitenunit, echter zijn er een aantal opties om een warmtepomp te gebruiken zonder een buitenunit.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Hieronder staan de verschillende soorten warmtepompen op een rij:
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen:
- Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze warmtepomp wordt ook wel een volledig of all-electric genoemd. Bij deze pomp is er geen ketel op gas meer nodig.
- Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste keren zelf voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het erg koud is. Het is een makkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
- Een ventilatiewarmtepomp, vaak ook wel een luchtwarmtepomp genoemd, is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt.
- De aardwarmtepomp (of grondwarmtepomp) gebruikt de bodem als warmtebron d.m.v. een buizensysteem verticaal of horizontaal in de bodem. Dit noem je een gesloten bron.
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?
Voor een hybride warmtepomp is het niet nodig om jouw woning perfect te isoleren. Gemiddelde isolatie van de woning is al voldoende. Als de woning beter geïsoleerd is, is dat alleen maar goed. Je zou dan ook een volledig elektrische warmtepomp kunnen overwegen.
Wanneer moet ik kiezen voor een elektrische warmtepomp?
Een elektrische warmtepomp is enkel bij goed geïsoleerde woningen rendabel. Een ervaren vakman ziet dit meteen en weet je te vertellen of een elektrische warmtepomp rendabel is. Soms is een alternatief zoals een hybride warmtepomp immers voordeliger.
Is jouw huis in of na 2000 gebouwd?
Voor een volledige warmtepomp moet jouw huis goed tot zeer goed zijn geïsoleerd. Dateert de bouw van je woning na 2000? Dan ben je verzekerd van de juiste isolatie voor een elektrische warmtepomp.
Hybride warmtepomp combineren met een cv-ketel
Je kan een hybride warmtepomp combineren met een al bestaande cv-ketel, dit is een ingreep om op korte termijn het energie- en gasverbruik enorm te verlagen. Daarnaast is het ook een van de goedkoopste manieren om het gasverbruik te verminderen.
Met behulp van de hybride warmtepomp, wordt de cv-ketel alleen nog maar ingeschakeld bij extreem koude winterdagen en het verwarmen van het leidingwater. Hierdoor bespaar je veel gas en heb je een back-up voor situaties waarin de hybride warmtepomp niet genoeg verwarmend vermogen heeft.
De hybride warmtepomp wordt vaak fysiek naast de cv-ketel geïnstalleerd wat ongeveer een dag kost aan tijd. Meer informatie over een warmtepomp combineren met je cv-ketel.
Wat zijn de kosten van een hybride warmtepomp?
Wat zijn nou precies de kosten van een warmtepomp? Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus veel verschillende warmtepompen beschikbaar. Elk soort warmtepomp is afhankelijk van de situatie in je woning en elke pomp verschilt qua prijs.
Het is verstandig om voor de aanschaf goed te verdiepen in welke mogelijkheden er zijn en maatwerk advies aan te vragen bij een installateur of fabrikant. Een warmtepomp moet op de juiste manier worden afgestemd met het verwarmingssysteem in je woning. Het is daarom van groot belang dat de installateur weet wat hij doet.
Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in een aangename temperatuur om jouw woning te verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom, in tegendeel tot een hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt. Een elektrische warmtepomp wordt ook wel een volledige of all electric warmtepomp genoemd. Een volledige warmtepomp zorgt voor verwarming en beschikt over een voorraadvat voor warm water.