Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?
Wat zijn nou echt de nadelen van een warmtepomp? Hier moeten we ook eerlijk over zijn, het is immers niet voor iedereen weggelegd. De warmtepomp wordt steeds een bekender begrip, maar dat betekent echter niet dat het altijd de beste keuze is.
Een warmtepomp heeft namelijk ook een aantal nadelen, maar wegen die ook op tegen de voordelen? Wordt het met een warmtepomp wel écht comfortabel warm in huis? Is het nu wel of niet geschikt voor in bestaande woningen? Wij vertellen graag wat de echte nadelen zijn van warmtepompen, zodat je precies weet of een warmtepomp wel de juiste keuze is voor jouw woning en je niet voor verrassingen komt te staan.
De prijs: een warmtepomp is duur
Laten we beginnen met de prijs van een warmtepomp. De installatie van een warmtepomp ligt een stuk hoger dan een gasinstallatie. In tegenstelling tot een gasketel kan je hier wel een subsidie voor aanvragen, maar voor alsnog zijn de kosten van een warmtepomp hoger.
Een warmtepomp installatie is en blijft een grote investering dat je pas op termijn zal gaan terugverdienen.
De warmtepomp heeft daarentegen wel een lagerere werkingskosten en je gasverbruik neemt deels of geheel af. Op lange termijn ben je goedkoper uit omdat het systeem zichzelf terugbetaalt tijdens zijn levensduur.
De warmtepomp is niet voor alle woningen geschikt
Het is noodzakelijk om de woning goed te isoleren om een comfortabele warmte te krijgen in je huis met een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt de woning op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Wanneer jouw woning slecht geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren via ramen, muren en kieren. Het is dan lastig om de woning comfortabel warm te krijgen.
Heb je een slecht geïsoleerde woning en een beperkt budget? Dan is ons advies de installatie voorlopig uit te stellen en eerst je woning te isoleren.
Bij koud weer daalt het rendement van een warmtepomp
Het rendement van een warmtepomp daalt bij koud weer, dit komt omdat de opwarming trager verloopt. De temperaturen waarmee gewerkt worden zijn lager en daarom moet je woning dus ook goed geïsoleerd zijn als je van de warmtepomp wilt genieten.
In vergelijking met traditionele verwarmingen, werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit betekent dan ook dat de dimensie (de oppervlakte) van je radiatoren of vloerverwarming groter moet zijn om deze lagere temperatuur te kunnen opvangen. Het warmteverlies mag niet te hoog liggen, want anders zakt het rendement van de warmtepomp.
Is een warmtepomp nog interessant?
Een warmtepomp is juist nog interessant. De warmtepomp wordt steeds populairder en door de grote vraag ook goedkoper. Daarnaast is er steeds meer kennis over de warmtepomp en zijn er subsidies beschikbaar.
Is een warmtepomp de toekomst?
Een warmtepomp wordt steeds meer een bekend begrip en tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen opgeleverd met een warmtepomp. Warmtepompen kunnen efficiënt duurzame warmte produceren met behulp van (hernieuwbaar opgewekte) elektriciteit en een warmtebron.
Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?
Naast de vele voordelen heeft een warmtepomp ook nadelen. Een aantal nadelen van de warmtepomp zijn: de prijs, niet geschikt voor alle woningen, isoleren vereist en de buitenunit die geluid maakt.
Verhoogt een warmtepomp de waarde van mijn huis?
Ja, een huis wordt meer waard met een warmtepomp. De investering is hoger dan bij een niuewe cv-ketel, de meeste mensen vinden een grotere investering spannend en durven niet te ver in de toekomst te kijken.
Extra ruimte nodig naast de cv-ketel
Om een hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd. Naast de binnenunit, heb je ook ruimte nodig voor een buitenunit. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren. Waar plaats ik een warmtepomp?
Alhoewel de meeste systemen toch al goed verbeterd zijn, bestaan er dus nog installaties die meer ruimte kunnen innemen dan een klassieke cv-ketel. Ook moet je rekening houden met eventuele boringen in het geval van een aardwarmtepomp.
De buitenunit maakt geluid
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid en dit kan hinderlijk zijn voor jou of jouw buren. De installatie maakt evenveel lawaai als een buitenunit van een airco. De binnenunit heeft echter geen geluidsoverlast. Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
In de buitenunit zit een ventilator, die geluid maakt wanneer deze draait. Door sommige mensen wordt dit als storend ervaren, maar in praktijk draait deze ventilator alleen wanneer je je woning verwarmt. Het is wel aan te raden na te denken over waar de buitenunit geplaatst wordt, zodat je het geluid zo min mogelijk hoort.
Warmtepomp nadelen
De voordelen van een warmtepomp zijn talrijk en kunnen een enorme impact hebben op zowel je comfort als je energierekening. Maar wat moet je weten over deze duurzame technologie en wat zijn de nadelen van een warmtepomp.
Wij wonen in bestaande koopwoning als we over zouden gaan naar all elektrische warmtepomp, wat zouden we aan bestaande verwarmingen moeten veranderen en wat zijn daar dan de kosten van?
Is een hybride warmtepomp niet een logischere stap in jullie geval? Hoe goed is jullie huis geïsoleerd?